Voltige

Wat is voltigeren?
Voltigeren is een combinatie van oefeningen uit turnen, gymnastiek en acrobatiek, uitgevoerd op een galopperend paard waarbij de oefeningen in, op en met de bewegingen van het paard meegaan. Het paard mag daarbij niet in zijn bewegingen worden gehinderd.

Het paard wordt door de instructrice/longeur vastgehouden aan een lange lijn, welke longeerlijn wordt genoemd. Er wordt om de instructrice een grote cirkel door het paard gemaakt in stap, draf en galop.

Er bestaan in Nederland niet veel voltigeverenigingen. Het is een intensieve en bijzondere sport, want een team voltigeurs kan bestaan uit jongens en meisjes. Bij de meeste andere sporten worden de teams samengesteld op basis van dezelfde leeftijd en hetzelfde niveau, maar dat is bij voltige dus niet het geval.

Wedstrijden
Aan voltigewedstrijden doe je als team, duo of solist mee. Naast de verplichte oefeningen die ieder teamlid moet uitvoeren om te laten zien dat de basisvaardigheden worden beheerst, is er ook een vrije kür waarbij voltigeurs met twee- en drietallen acrobatische oefeningen doen op een galopperend paard. Solo voltigeren kan worden gedaan vanaf een leeftijd van 14 jaar. De solovoltigeur moet dezelfde verplichte oefeningen uitvoeren als een teamvoltigeur. De vrije kür ziet er anders uit omdat er maar één voltigeur is. Dit alles is op muziek. Via de website www.voltige.eigenstart.nl zijn veel foto’s te bekijken van diverse wedstrijden in Europa.
Bij onze vereniging is het momenteel nog niet mogelijk om aan wedstrijden mee te doen.

Herenvoltige
In Nederland wordt de voltige vooral door meisjes en dames beoefend. Om deze sport meer bekendheid te geven aan jongens en mannen wordt er elk jaar een Nationale Herentraining georganiseerd op het KNHS-centrum in Ermelo.
Het doel van deze herentraining is om de mannelijke voltigeurs te laten zien en voelen dat ze er in de voltigesport niet alleen voor staan. Iedere jongen die voltigeert, mag op de Nationale Herentraining komen. Iedereen is welkom, van basis tot top, want trainen doe je om beter van te worden. Het is gezellig, je leert andere jongens en mannen kennen en je krijgt les van ex-voltigeurs die vroeger ook aan de top hebben gevoltigeerd.

Reacties zijn gesloten.